Jdi na obsah Jdi na menu
 


Baterie -Tipy/Triky

19. 12. 2012

Updatujte iPod na nejnovější software

Ujistěte se, že máte nejnovější verzi iPod softwaru.

Používejte Hold přepínač

Nastavte Hold přepínač na iPodu do pozice Hold kdykoli iPod nepoužíváte. Toto zachrání iPod od příležitostného buzení z režimu Sleep a hraní písní, když se tlačítka náhodně zmáčknou v kaspe nebo tašce.

Drže iPod v pokojové teplotě.

Baterie v iPodu pracuje nejlépe v pokojové teplotě, okolo 20° C, ale můžete iPod používat i při teplotách v rozmezí 0° a 35° C. Pokud jste nechali iPod v chladu, Nechte ho ohřát na pokojou teplotu před zapnutí z režimu Sleep. Jinak se můžtre objevit indikáto vybití baterie a iPod se nespustí. Pokud se po zahřátí nezapne, připojte ho do nabíječky a zmáčkněte Menu a Play/Pause tlačítka dokud se neobjeví logo Apple.

  • Nenechávejte iPod v zaparkovaném autě na slunci. Teplota zde může vystoupat až na 60°C.
  • Nenechávejte iPod vystaven přímému slunečnímu záření po delší časové úseky.


Dodatečné tipy

Nabíjení

Rychlé nabití baterie na cca 80% kapacity trvá kolem jedné hodiny. Nicméně, plné nabití trvá cca 4 hodiny. I když je iPod v režimu Sleep – vypnutý, stále v něm je malé napětí, a baterie se pomalu vybíjí. Při skladování v pokojové teplotě se iPod vybije za 14 až 28 dní. Nenabíjejte iPod když je v pouzdru.
Měli byste iPod nabíjet, když je plně vybitý a to i tehdy, když právě nebyl používán.


Pozastavte iPod, když je bez dozoru.

Pokud necháte iPod bez dozoru, zmáčkněte Play/Pause pro pozastavení písně. Pokud ho necháte bez dozoru hrát, bude pokračovat v přehrávání, dokud nebude uplně vybitý, obzvlášť pokud je opakování nastaveno na One nebo All. Vypněte iPod do Sleep modu pro šetření energie. Zmáčkněte Play tlačítko a držte dokud se nevypne.


Podsvícení

Podsvícení užívá hodně erergie. Pokud ho nepotřebujete, vypněte ho.

Settings > Backlight Timer > Off.


Equalizer

Vypnutí Equalizeru prodlouží dobu přehrávání. Pokud ho nechcete používat, vypněte ho. Settings > EQ > Off


Vyhněte se častému měnění skladeb

Vyhněte se častému měnění skladeb pomocí tlačítek Previous/Rewind nebo Next/Fast-forward. Pokud často měníte skladby pomocí tlačítek Previous nebo Next, iPod musí zapínat harddisk pro otevření písní a načtení do paměti. To spotřebuje mnoho energie.


Používejte kompresní formáty

Cache iPodu pracuje nejlépe s průměrnou velikostí souborů (méně než 9 MB). Pokud jsou vaše soubory větší nebo v nekompresním formátu (včetně AIFF), můžete je převést do vhodnějších formátů, jako třeba MP3 nebo AAC.

 

Zdá se mi, že baterie nefunguje korektně

Baterie v iPodu jsou poměrně dost citlivé na správné zacházení. Je to dané použitou technologií (Lithium-Polymer). Tyto baterie sice netrpí „paměťovým efektem“ a nabízí vyšší kreativitu co se tvaru a velikosti týče, ale jejich životnost je kratší a jsou vysoce náchylné k rychlému stárnutí.

 

Správným zacházením se rozumí:

  • zpočátku baterii „zformátujte“ – několikrát zcela nabijte a vybijte baterii, bez toho abyste iPod dobíjeli „v půli“
  • používejte iPod pravidelně
  • nabíjejte baterii minimálně jednou měsíčně
  • zabraňte úplnému vybití baterie (obvykle vám v tom zabrání firmware samotného iPodu – proto, pokud se při poslechu hudby iPod vypne z důvodu nedostatku energie už jej nezapínejte ve snaze vymáčknout ještě jednu písničku!!! Nemá to smysl Li-Pol baterie je neoblomná,akorát jí tím poškodíte)
  • pokud možno, nabíjejte iPod bez současného poslechu hudby, prohlížení fotek, přehrávání videa atd.

 

Tímto postupem můžete značně oddálit nevyhnutelné stárnutí baterie a prodloužit její životnost. Máte-li pocit, že vaše baterie už začala trpět „stařeckou senilitou“ a víte, že jste se k ní nechovali zrovna přívětivě, můžete ji zkusit přeformátovat viz. výše nebo zkrátka rezignovat a vyměnit ji. Výměna však není zcela jednoduchá věc a může dokonce vést i k poškození iPodu. Pokud se tedy na takový „risk“ necítíte, nechte ji raději na profesionálech, kteří ji za patřičný(nehorázný) obnos rádi vymění za vás.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář