Jdi na obsah Jdi na menu
 


Porovnání přenosných sluchátek

19. 12. 2012

 

dsc00245.jpg

 

 

Koss Porta Pro

Jako referenční sluchátka, jsem zvolil každému známé Koss Porta Pro. Od tohoto modelu budu porovnávat především reprodukci modelů ostatních. V žádném případě tyto sluchadla nepovažuji za to nejlepší na světě, jen se budeme pohybovat cenově do cca 1500Kč a tady vedou. Tyto sluchátka jsou dle mého názoru zvukově nejvyváženější při velmi dobrém poměru cena/výkon. Popisovat je více, by bylo nošením dříví do lesa. Popis shrnu do několika krátkých vět. Sluchátka mají poměrně svérázný retro design, daný především jejich více jak 20ti letou produkcí v nezměněné konstrukci. Jsou velmi pohodlná (jako dělaná pro dlouhodobé nošení), dají se poměrně slušně složit do malé kuličky, délka a síla káblíku je tak akorát. V produkci zvuku vynikají přesným podáním středů, výšek a prokreslením. Basová složka je nepatrně výraznější, což ve většině případech vůbec není na škodu.

 

Plusy:  Pohodlnost nošení, velmi dobrý zvuk, odolnost, záruka, design.

Minusy:  Ani po složení nejsou do kapsy, design.

Zvukové vlastnosti:

Výšky: 100%

Středy: 100%

Basy: 108%

Prokreslení: 98%

 

Originální Apple pecky

Tyto pecky všichni dobře znáte, bílý jednoduchý iPod design, poměrně solidní tvar a z něho plynoucí dobré uchycení v uchu. Malý rovný jack, příjemný káblík a velikost klasických pecek. Po zvukové stránce už ale na tom nejsou nikterak dobře. Díky konstrukci mdlé podání basů, výrazná výšková složka a zanikající středy, to je poznávací znamení vesměs všech peckových sluchátek. Zvuk prostě postrádá prostor, prokreslení a detail. Více řekne procentuální hodnocení vzhledem k referenčním Portám.

 

dsc00209.jpg

 

 

Plusy:  Design, konstrukce.

Minusy:  Mdlé podání hudby, po čase v uchu tlačí.

Výšky: 70%

Středy: 40%

Basy: 60%

Prokreslení: 50%

 

Koss Spark Plug

Tyto sluchátka jsou mezi uživateli velmi oblíbená. Sám nevím proč, hudebně mě nijak nenadchla, konstrukčně rovněž ne. Pojďme se na ně podívat trochu blíže. Tento In-Ear model amerického výrobce Koss zaujme svým zajímavým provedením. Jsou to především pěnové nástavce, které se po zežmoulání zasunou hluboko do zvukovodu. Záměrně říkám hluboko, protože pokud je zasunete jen na kraj, zanedlouho vám vyklouznou. Z toho pramení taky má první výtka, vím že je to především o zvyku, ale mě zrovna nepřijde kdovíjak příjemné, když máte něco strčeného hluboko v uchu. Nástavec se roztáhne a úplně uzavře všem ostatním zvukům ucho. Pokud si chcete nasimulovat tuto situaci, doporučuj zakoupení klasické ochrany uší v podobě pěnových špuntů, dostupných v každé lékárně za asi 5Kč. Rozdíl je pouze takový, že Kossácké špunty nejsou tak poddajné a měkké. Pocit je to ale stejný. Pokud vám nebude vadit chodit s takto ucpanýma ušima, máte první bitvu vyhránu. Druhá výtka se týká jejich zvukové produkce. Mají prostě příliš basů, středy jsou díky nim překryty a výšky to už nezachrání.

 

dsc00207.jpg

 

 

Plusy:  Design, záruka, basy.

Minusy:  Basy, Konstrukce není pro každé ucho (pro ty malé), vesměs chybí středy, totální izolace od okolí  (nutno se na ulici dvakrát více dívat!), po čase v uchu vadí.

Výšky: 70%

Středy: 20%

Basy: 120%

Prokreslení: 50%

 

Panasonic

Tyto sluchátka jsem před 10ti lety používal k Walkmanu. Do hodnocení jsem je vybral proto, že budou představovat zástupce obyčejných levných peckových modelů v cenové kategorii do 200Kč. Jejich konstrukce je poplatná době vzniku, jsou hranatější, v uchu tak dobře nesedí a zvukově je to spíš z nouze ctnost. Nejvíce se blíží Applovským peckám, nicméně jen blíží. Sluchátka disponují vesměs pouze výškovou složkou, ta hudbu ale nedělá. Basová složka je téměř neznatelná a středy taky nic moc. Více řeknou procenta.

 

dsc00244.jpg

 

 

Plusy:  Snad jen cena a velikost pecek.

Minusy:  Mizerná zvuková produkce, konstrukce, nepohodlí.

Výšky: 60%

Středy: 20%

Basy: 30%

Prokreslení: 20%

 

Sony Ericsson HPM-70, (Sony MDR-EX51LP-N)

Tento typ sluchátek se dodává ke všem telefonům Walkman od výrobce Sony Ericsson. Jde vlastně o stejný model jako jsou sluchátka Sony MDR, jen mají upravený kablík a design, pro použití s mobilním telefonem, kde suplují také handsfree. Konstrukčně jim nelze nic moc vytknout. Design je povedený a moderní. Mají výměnné silikonové nástavce různých velikostí, ze kterých si vybere snad úplně každý. Nástavce jsou duté a velmi měkké, po nenásilném zasunutí do ucha dobře uzavřou zvukovod. Produkce ve všech pásmech zvuku, je vcelku dobře vyvážená, jen by to chtělo více kresby. Dá se to ale pochopit, pecky jsou poměrně malé a tím pádem i v nich ukrytá membrána, kvalit Port dosáhnout nemůže. Jako minus bych viděl délku káblíku ukončeného 3,5mm jackem, který se zasunuje do zdířky ve které je ukryt mikrofon. Sluchátka se dají reálně použít leda s iPodem Shuffle, který bude připnut na límci, tak krátký je totiž káblík od levé pecky.

 

Plusy:  Design, konstrukce, pohodlnost nošení, dobře drží v uchu, na pecky vyvážený zvuk.

Minusy:  Káblík (jen u modelů Sony Ericsson), izolace od okolí, chybí vzdušnost.

Výšky: 85%

Středy: 80%

Basy: 90%

Prokreslení: 70%

 

Creative EP-630

Tyto sluchátka mají provedení velmi podobné předcházejícím modelům od Sony (Ericssonu). Přesně tento design a provedení sluchátek je mezi výrobci velmi oblíben, prakticky identické modely vyrábí firma Sennheiser (CX 300), AKG (K 324 P) a nově i Sony (Ericsson). Také zde najdeme silikonové měkké nástavce různých velikostí.  Hudebně jsou na tom takřka stejně jako pecky Sony (Ericsson). V uchu dobře sedí, jsou lehké (lehčí), a izolují. Ještě se zastavím u izolace od okolí, ta je poměrně vysoká, asi něco jako kdybyste měli v uších vodu a při mluvení slyšeli svůj dutý hlas uvnitř hlavy. Nevýhodou je také to, že pokud se dotkneme káblíku od sluchátek, bezpečně přeneseme vibrace do ucha, když se káblík při chůzi dotýká oblečení, slyšíme to stejně jako chůzi. Když si ucpete zvukovod prstem a na ten poklepete, taky slyšíte dunění, stejná situace nastává u těchto pecek. Samotný káblík je gumový, velmi pružný a ohebný, zakončen malým zlatým rovným jackem. Jako příjemnou vlastnost vidím velmi nízkou váhu.

 

 

dsc00232.jpg

 

 

Plusy:  Design, konstrukce, pohodlnost nošení, malá váha, cena, na pecky vyvážený zvuk.

Minusy:  izolace od okolí, chtělo by to ještě více prokreslení a lehkosti.

Výšky: 88%

Středy: 80%

Basy: 90%

Prokreslení: 70%

Slovo závěrem. Tento krátký test (srovnání) je založen pouze na mých subjektivních pocitech, sluchátka nebyly podrobeny žádným laboratorním měřením, ani zkouškám, pouze běžnému nošení. Nevylučuji, že s výsledky nemusíte bezezbytku souhlasit, nicméně jako rámcový pohled na zvukové vlastnosti srovnávaných sluchátek, je naprosto adekvátní. Sluchátka byla zkoušená při produkci převážně rockové a klasické hudby s průměrným bitrate 160 -320 kbps. Jako přehrávač byl použit iPod 5G, 30GB a Sony Ericsson K800i.

Nelze říci, které sluchátka jsou nejlepší, vždy jde o kompromis pro dané použití. Někdy toužíte po perfektním zvuku a pohodlí v podaní Port, někdy chcete malé skladné vzdušné pecky, jindy zase (třeba v MHD) slyšet jen hudbu a ne motor a okolní hluk. Záleží na každém z vás, co bude preferovat.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář